Premiéra virtuální prohlídky Švihova pro hendikepované

V rámci akce Setkání dětských světů, která se konala 10. září 2016 v areálu Vodního hradu Švihov, se uskutečnila také první virtuální prohlídka hradu. Ta je určena především imobilním návštěvníkům z řad hendikepovaných návštěvníků, ale také například i pro seniory, kteří běžnou prohlídku nezvládnou.

Virtuální prohlídka se uskutečnila v prostoru tzv. Gotického sálu, v němž by měla od sezóny 2017 probíhat. Mezi asi tucet návštěvníků patřili především návštěvníci upoutaní na invalidním vozíčku, kteří by se na hrad za normálních okolností nedostali. Všichni ze zúčastněných odcházeli nadmíru spokojeni a nadšeni.

Celou prohlídkou provázel zkušený a dlouholetý průvodce Matěj Forejt, který ji obohatil zajímavým a poutavým výkladem. Celkově tato virtuální prohlídka nabízí návštěvníkům jak běžné tak i velmi netradiční pohledy do interiérů i exteriérů hradu. Kromě toho je také vtáhne do tajemných hradních prostor, odhalí detaily nástěnných maleb, ale i stropů, podlah a vystaveného inventáře, chybět nebudou i jinak nepřístupné prostory jako např. Severní sál nebo Půtova ložnice. Návštěvníci nepřijdou ani o prohlídku Vstupní věžě, u které nechybí ani úchavtné pohledy do krajiny.

Virtuální prohlídka příští rok doplní stávající nabídku prohlídkových okruhů a umožní tak navštívit hrad Švihov i těm, kteří doposud tuto příležitost neměli.

Fotografie ke stažení